This page is devoted to the art of tea from the tea tree (Camellia sinensis) and to the tea culture, which is permeating the whole society in Asia and is slowly entering society all over the world. The culture of drinking tea can be compared to similar culture of drinking herbal infusions in different cultures all around the world, which is however connected with traditional healing, and therefore is not usually creating suitable conditions for social gatherings like drinking tea from Camellia Sinensis in Asia. But for example flovers and leaves from the linden tree (Tilia cordata) are not only of a medicinal use, but is also commonly driking in Europe and Russia likely as tea bevarages. The tea from C.sin. is also considered as a healthy drink, so what makes it different to all other herbal infusion? In my opinion it is more then one thing. First of all leaves of C.sin. contains coffein bind to tannins = theine. but at the same time it stimulates the body and has mild sedative effects. …
Táto stránka je venovaná umeniu čaju z čajovníka čínskeho (Camellia sinensis) a čajovej kultúre, ktorá je v Ázií rozšírená v každom aspekte spoločnosti, a postupne preniká do celého sveta. Pitie čaju sa sa približuje podobnej tradičnej európskej kultúre pitia odvarov z bylín, ktorá je však spojená s tradičným liečiteštvom, a preto nevytvára podmienky pre spoločenské stretnutia, ako pri pití čaju z čajovníka čínskeho v Ázii. Aj tam sa tento nápoj považuje za zdraviu prospešný, no zároveň povzbudzuje telo a má mierne sedatívne účinky. U nás sa takéto účinky no vo väčšom merítku dajú prirovnať k pitiu vína z viniča (Vitis Vinifera). Kultúra piatia vína nie je až tak vzdialená kultúre pitia čaju ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Na rozdiel od alkoholu obsiahnutého vo víne, obsahuje čaj teín (kofeín naviazaný na triesloviny) a relaxant L-theanín, ktoré môžu spôsobiť excitované a zároveň uvolnené stavy nálad hostí. Taktiež ako v červenom víne sa nachádza silný antioxidant resveratrol s viacerými zdravotnými benefitmi, taktiež aj (a nielen) v zelenom čaji sa nachádza silný antioxidant EGCG (Epigallocatechin-3-gallate). Podobnosť týchto dvoch kultúr sa dá sledovať aj na senzorických vlastnostiach pri degustáciách, ktoré sú vo svete jedinečné. V popisoch farby, vône, chute, či dochute sa čaj aj víno veľmi približuje. Najväčším rozdielom je ich forma a príprava. Víno je vhodné na konzumáciu priamo po otvorení flaše, no čaj potrebuje na prípravu čas a informácie k príprave. Naopak zas čaj môžte mať neustále pri sebe a urobíte si ho kdekoľvek si dokážete uvaríť vodu. A tu prichádzame k podstate toho, čo vlastne znamená pripraviť “dobrý čaj”. Základom je mať dobrú vodu a samozrejme aj dobrý čaj. Bez dobrej vody sa aj dobrý čaj vie stať fádnym. Aspektov dobrej vody je však mnoho a preto tomu budem venovať samostatný blog.
Čo je to čajovník a čajová kultúra?
Čajovník čínsky je stále zelená rastlina tzv. evergreen, s latinským názvom Camellia sinensis. Kvitne od konca októbra až do konca decembra. Vidieť ju môžte na úvodnom obrázku, ktorý som urobil z môjho domáceho čajovníka, alebo aj tu:
Zber čajových lístkov sa začína skoro na jar, no tie najjemnejšie čajové lístky z niektorých skorých kultivarov (ako napríklad Fuding Dabai) sa začínaju zberať už vo februári. Vo všeobecnosti sa zber začína pred čínskym sviatkom čistenia hrobov Čching-ming (Qingming 清明节), ktorý sa vždy vypočíta podľa lunárneho kalendára okolo začiatku apríla. Typ zberaných lístkov pri zbere závisí hlavne od druhu čaju, ktorý sa má spracovať.
Existuje 6 druhov čaju: biely, žltý, zelený, modro-zelený/wu-long (polo-oxidovaný), čierny (plne-oxidovaný) a tmavé čaje. Na všetky tieto druhy čajov sa používajú zelené listy čajovníka čínskeho, z ktorých sa rôznym spracovaním dosiahne rôzny druh čaju. Spracovanie prebieha už od odtrhnutia listov ich zavedaním, potom môže nasledovať praženie na woku, alebo naparovanie, kedy sa zastavuje enzymatická reakcia, po čínsky ša-čching (shaqing 杀青) alebo aj proces “kill green”. Ak sa pri tomto procese dosiahne úplne suchý list, tak tento čaj ostane zelený. Tento proces sa však môže urobiť iba do určitej miery a potom sa listy môžu ďalej spracovať rolovaním, oxidovaním, alebo ďalším sušením napr. na slnku. K tomu bude ešte priestor pre každý typ čaju osobitne.